Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Därför ska du måla träet

Utomhusfärg ska förhindra fukt och svamp, men vet du egentligen varför det är nödvändigt att måla ditt trä? Läs här om varför trä bryts ned naturligt och hur utomhusfärg motarbetar denna process.

Den biologiska nedbrytningen av trä är en naturlig process. Men när vi talar om trä som används utomhus för exempelvis hus, staket, möbler o.s.v. så är det också en process som vi ofta vill försöka stoppa genom att måla träet.

Men vad är det för några processer som gör att träet bryts ned? Här följer en kort förklaring om varför det är nödvändigt att måla träet. Det är viktigt att betona att det är stor skillnad på träslag och hur motståndskraftiga de är när det gäller klimat, svamp m.m. 

Fukt är ett ”no-go”

Vatten och fukt är en viktig faktor i den biologiska nedbrytningen av trä.

När fuktigheten i träet överstiger 20 % är risken större för att träet ska angripas av svamp.

 

Svamparna kommer

Det finns en lång rad tränedbrytande svampsporer som överförs med vinden. För att tränedbrytande svampsporer ska kunna påbörja sin process krävs det några speciella förutsättningar hos omgivningarna. 

Till exempel har svampar mycket svårt att bryta ned trä vid lägre fukthalt i träet än 20 % och just därför är det viktigt att skydda sina snickerier mot fukt med antingen träolja eller utomhusfärg.

 

Dina snickerier är konstant utsatta

Några tror kanske att det är hösten och vintern som är värst för träet. Men de flesta tränedbrytande svampar växer faktiskt mycket långsammare när det blir kallt, och när vi närmar oss frysgrader går svampen ofta till vila. 

Däremot har svampen perfekta förutsättningar när vi har blöta somrar och temperaturen håller sig mellan 20 och 30 grader. Då bryter svampen ned träet snabbast.

Därför är utomhusfärgens viktigaste uppgift att skapa ogynnsamma förhållanden för svampen, vilket görs genom att skydda mot fukt och samtidigt skapa en giftig miljö för svampen. 

Är du osäker på vilken utomhusfärg eller olja du ska använda så titta in i din lokala Flügger färg-butik, där vi är redo att vägleda dig.