Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
  • ...

Vilken lack till träbord?

Trä är ett levande material som bleknar och tappar sin spänst med tiden. Därför är det viktigt att du underhåller träbordet, eftersom solljus och användning sliter på träet. Med trälack får du en lättstädad yta som klarar en fuktig trasa varje dag.

Varför trälack?

Träolja återställer träets naturliga struktur och gör så att ådringar förblir synliga. Du får en vacker och robust yta istället för att träet gulnar och blir tråkigt. Samtidigt som du får du en smutsavvisande yta som är lätt att göra ren och kan tvättas upprepade gånger. Om du inte behandlar träet ökar risken för att träet slits och blir skadat. Trälack bidrar alltså både estetiskt och funktionellt. 

Vilken trälack?

Det finns två olika typer av träolja, en oljebaserad och en vattenbaserad. De tjänar egentligen samma syfte - å andra sidan är en av dem mer lämpad att använda inomhus. Den vattenbaserade träoljan är bäst för inomhusbruk och ger en mycket bättre inomhusmiljö. För träbordet rekommenderar vi Natural Wood som är lätt att applicera, som ger träet glans och liv i många år framöver och samtidigt en mycket slitstark yta.

Skillnaden mellan oljebaserad och vattenbaserad lack

Den omedelbara skillnaden är innehållet, men rent praktiskt har den oljebaserade längre hållbarhet och kortare torktider. Den passar bäst  att användas utomhus, t.ex. på terassen, eftersom innehållet inte är sunt för inomhusmiljön. Därför rekommenderas oljebaserad lack utomhus och vattenbaserad lack inomhus.

Kom ihåg att om träet redan har lackats med oljebaserad eller vattenbaserad lack någon gång, bör du lacka med samma typ igen. Speciellt oljebaserad lack fäster dåligt på vattenbaserat underlag. Om du inte vet vilken produkt som användes ursprungligen, välj då den vattenbaserade.

 

Är lack miljövänligt?

Med tiden har trälack blivit mer och mer miljövänligt, med låga halter flyktiga lösningsmedel. Olja och alkyd har i högre grad ersatts med vatten och akryl i kombination med polyuretan som förstärkningsmedel. Det är perfekt för att försegla porösa ytor med eller göra dem vattentäta och motståndskraftiga. Den mest miljövänliga lacken är den vattenbaserade som också är den som är bäst för inomhusmiljön.

Behöver du en lack till träbordet rekommenderar vi Flüggers Natural Wood-serie. Den finns både för obehandlat och behandlat trä. Båda är vattenbaserade och perfekta för inomhusbruk.

Så här lackar du ditt träbord

Behandling av tidigare lackat trä:

  • Börja med att ta bort löst lack och slipa ytan med sandpapper, gärna korn 120 för att få bort lack som sitter fast.
  • Rengör sedan ytan med trärens och en trasa så att ytan blir fri från slipdamm, smuts, fett och smuts. Låt träet torka.
  • Träet behöver två lager. Applicera första lagret olja med en pensel. När träet är torrt kan du applicera det andra lagret.

 

Behandling av obehandlat trä:

  • Börja med att rengöra ytan med trärens och en trasa för att ta bort smuts. Låt träet torka.

  • Träet behöver två lager. Därefter kan du applicera lack med en pensel och sedan slipa med sandpapper, gärna korn 120, för att få en jämn yta. Rengör igen för att ta bort slipdamm och upprepa appliceringen med det andra lagret.

Ge liv åt ditt träbord med träolja

Patina på trämöbler är ofta trevligt, men tyvärr kan det ta överhanden och göra så att möbeln inte passar in i resten av inredningen eller inte klarar av vardagsslitage. Med lack fräschar du upp träets egenskaper och struktur. Natural Wood är lätt att använda och framställt med miljöhänsyn. Det ger liv åt både gamla och nya trämöbler.