Så målar du väggar och tak

Når du måla väggar och tak i ett rum är det viktigt att du har koll på måleritekniken och processen för att få ett snyggt och enhetligt resultat. Här får du bra målartips.

Så här uppnår du ett enhetligt resultat genom att måla vått-i-vått

Så målar du väggar och tak ‒ steg för steg

Om du ska måla väggar och tak kan det vara bra att läsa mer om processen och måleritekniken här. Det är nämligen lätt att bli för ivrig med att komma igång med måleriarbetet och då kan man glömma viktiga steg som täckning, spackling och rengöring.

Om du saknar ett eller flera av dessa steg kan du med fördel se våra videoklipp som hjälper dig att komma igång och ger dig bästa tänkbara arbetsförhållanden när du ska måla:

Täckning: Korrekt täckning av rummet skyddar mot oönskade färgstänk

Spackling: Här finns tips om spackling inomhus. Oavsett om du ska punktspackla mindre hål och ojämnheter eller bredspackla en hel vägg, har vi videofilmer, som hjälper dig i mål

Rengöring: Innan du målar är det alltid bra att rengöra väggar och tak med ett universalrengöringsmedel, som t.ex. Fluren 37, och tvätta efteråt med en trasa och rent vatten. Om väggar och tak är skadade av nikotin, sot eller vattenfläckar ska du rengöra med ett kraftfullare rengöringsmedel samt måla med spärrande färg

När vaggar och tak är torra kan du börja måla.

Måla i rätt ordning

Om du ska måla både vägg och tak i ett rum ska du alltid börja med taket. Efter taket målas väggarna, medan snickerier inomhus som lister, paneler och karmar målas sist. 

Se till att måla vått-i-vått, dvs. måla klart en vägg i taget så att färgen hela tiden är våt medan du arbetar. Så får du ett enhetligt och snyggt resultat

Tips: Kom ihåg att grunda väggar och tak med en förankringsgrund innan du målar så att färgen fäster optimalt. Hitta fler tips och tricks här.

1) Tak:

  • Börja med att måla alla takhörn med en pensel så att du kommer åt bättre med rollern 
  • Sedan rollar du penseldragen med en liten roller
  • Välj en bred roller till resten av taket och sätt den gärna på ett teleskopskaft som underlättar arbetet från hinken till taket
  • Måla hela taket 1‒2 gånger efter behov. Låt färgen torka enligt anvisningarna på hinken

Tips: Kom ihåg att måla bort från ljuset. Det betyder att du börjar från det största fönstret i rummet och målar in mot rummet i samma riktning. Så undviker du nyansskillnader. 

2) Väggar:

  • Börja med att måla alla kanter med en pensel
  • Måla runt värmeelement och vid elkontakter, karmar, paneler, lister m.m. med en pensel
  • Sedan rollar du penseldragen med en liten roller
  • Rolla sedan hela väggen med en stor roller – gärna vått-i-vått. Om väggen är större rekommenderar vi att ni är två som målar, om ni vill måla vått-i-vått, som i videoklippet
  • Om du är ensam målar du bara kanterna så långt fram att du fortfarande kan måla efter med den stora rollern medan färgen fortfarande är våt
  • Måla hela väggen 1‒2 gånger efter behov. Låt färgen torka enligt anvisningarna på hinken

3) Snickerier:

Avsluta med att måla snickerierna.

Val av tak- och väggfärg

din lokala Flügger färg-butik hittar du ett stort utbud av både tak- och väggfärger.

Till taket rekommenderar vi som utgångspunkt att du väljer den helmatta takfärgen Flutex 2S, som nästan är reflexfri även i mycket starkt ljus.

Flutex 7S är det perfekta valet till vanliga väggar. Här får du matt och hållbar väggfärg i professionell kvalitet.

I din lokala Flügger färg-butik får du grundlig vägledning till vilken typ av färg som är bäst till just ditt projekt.

Färger till rummet

Många väljer ofta vägg- och takfärg i vitt eftersom det ger ett ljust rum. Men flera färger på väggar och tak kan göra ditt hem mer levande och personligt.

Nästan alla våra vägg- och takfärger kan brytas i många olika färger, som du hittar i vår färgkarta online  eller i din lokala Flügger färg-butik.

Dessutom kan du få bra idéer till hur du får in fler färger i ditt hem på vår inspirationssida.

Skarpa kanter med tejp

Om du vill måla tak och väggar i fler färger kan du göra skarpa kanter med maskeringstejp.

Se själv i vår video, där vi gör knivskarpa kanter med hjälp av tejp.

Tips: Hitta informativa videoklipp om olika sorters måleriuppgifter både inom- och utomhus på vår ”Gör det själv”-sida här.

Lycka till i arbetet!

Flera artiklar

Tips & Tricks

Målarroller

Välj din målarroller utifrån det underlag som du ska måla på: ska du måla en vägg med struktur, t.ex. sågspånstapet, kan du välja en grövre roller som ger mer färg på väggen. Om du ska måla på slät filt eller väv väljer du en finare roller för att uppnå en slätare yta.

Tips & Tricks

Kanterna

Använd en pensel längs kanterna och en liten roller efteråt, så nära kanten som möjligt, för att minska synliga penseldrag.
Blå kulörer

KULÖRINSPIRATION

Blå kulörer

Blå är en kunglig och dyrbar kulör – och en av de mest populära kulörerna i inredning. Se våra förslag på fem blå kulörer.
Skarpa kanter med tejp

VIDEOGUIDE

Få skarpa kanter med tejp

Se hur du får skarpa kanter mellan två färger på din vägg. En skarp kant ger en snygg effekt men det kan vara svårt att få till om du inte känner till de rätta målartricken.
Grå kulörer

KULÖRINSPIRATION

Grå kulörer

Vi har samlat fem förslag på snygga grå kulörer till ditt rum.
Gröna kulörer

KULÖRINSPIRATION

Gröna kulörer

De flesta gröna kulörer passar fint till både mörka och ljusa träslag samt metaller som koppar, mässing och stål.
Moderna kulörer

INOMHUSKULÖRER

Moderna och populära kulörer

Med ”Moderna kulörer” från vår nya inomhusfärgkarta ger vi vår syn på 20 helt unika kulörer för hemmet.