Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
Snabb leverans
Alltid fri frakt över 1 000 kr.
30 dagars returrätt
Hämta i butik
 • ...

Kan man måla på plast?

Ja, det går bra att måla på plast. Var uppmärksam på att det kan vara svårt att få ett riktigt lyckat resultat. Därför är det inte något vi helt kan rekommendera. Men även om det är svårt så kan du lyckas om du anstränger dig lite. Till att börja med är det en bra idé att välja rätt färg.

Vilken färg ska jag använda?

Att måla plast kan vara ett utmärkt sätt att återuppliva gamla möbler och inredning på. Det är ett par saker du bör tänka på innan du börjar. Vilken typ av färg, vilken yta och framför allt, vilka förhållanden den målade ytan kommer att utsättas för. Vattenbaserad färg är generellt det bästa valet för att måla plast. Den är både lätt att arbeta med och att göra rent. Dessutom påverkar den inomhusmiljön mycket mindre än oljebaserad färg.

 

Om plasten är slät bör du först slipa den för att skapa bättre fästning för färgen. Om plasten är alltför slät kan du hoppa över slipningen och börja med att grunda. Hur ser väderförhållandena ut? Kommer den målade ytan att vara utomhus och utsättas för direkt solljus, bör du välja en färg som är UV-resistent.

 

Använd Interior High Finish 20 till trä, metall och plast. Du får en otroligt vacker yta med en emaljliknande kvalitet som tål normalt slitage och rengöring. För utomhusbruk bör du dock använda en tåligare färg, där regn, sol och frost inte kan förstöra färgen.

Så här gör du - Inomhusplast:

 

Innan du börjar:

 • Det viktigaste är att börja med en ren yta och använda rätt typ av färg. Använd först en trasa och ett mildt rengöringsmedel för att torka av plasten - som Fluren 37.

 • Slipa därefter ytan lätt tills du har skapat lite motstånd i ytan - gärna med korn 120. Kom ihåg att torka bort slipdamm.

 • Vi rekommenderar att du använder en primer innan du målar, så att färgen fäster så bra som möjligt. Applicera med pensel eller roller och låt torka i 12 timmar. Vi rekommenderar Interior Fix Primer för plast.


Måla:

 • När ytan är förberedd kan du börja måla. Applicera två jämna lager och låt torka i 6 timmar innan du applicerar det tredje. Använd pensel eller målarrulle.

 • När färgen har torkat kan du eventuellt försegla den med en klar lack som Natural Wood för extra skydd.

 • Kom ihåg att låta färgen härda i 28 dagar innan du börjar använda föremålet till vardags. OBS! För att säkra det bästa inomhusklimatet bör du, trots att färgen är vattenbaserad, lufta ut när du målar.


Måla utomhusplastmöbler?

 

Metalfärg har faktisk egenskaper som gör att den passar till mer än metall. Metalfärg från Flügger är ett bra alternativ att måla utomhus med eftersom den står emot solblekning och enkelt kan appliceras med pensel eller roller. Prova Metal Pro i glans 30 som står emot väder och vind och samtidigt finns i många färger och nyanser. Förutom dess hållbarhet är den smutsavvisande och tål normalt slitage.

Var uppmärksam på att plast generellt är svårt att måla på, eftersom färgen har svårt att fästa på ytan. Det här är särskilt tydligt på utomhusplast som utsätts för vind och väder. Därför är det viktigt att förstå att resultatet med den här metoden kan variera en hel del. Dessutom kan plasttypen också påverka hur bra färgen fäster.

Kom ihåg att applicera två lager och sedan vänta med att använda möbeln tills färgen har härdat i 28 dagar. Se till att arbeta i ett välventilerat område!

Så här gör du - Utomhusplast:

Innan du målar:

 • Förbereda möblerna genom att rengöra och torka ytan. Använd helst en trasa och ett mildt rengöringsmedel som Fluren 37.

 • Slipa bort eventuella ojämnheter på ytan.

 • När ytan är förberedd ska du applicera en primer för metalfärg. Primers, som Metal Pro Multiprimer, hjälper färgen att fästa på plastytan ordentligt.

Måla:

 • När primern är torr, applicera ett generöst lager metalfärg.

 • Låt färgen torka helt och helst härda i 28 dagar, innan du använder möblerna. Om du tar hand om dem rätt kommer de att hålla sig fina i många år framöver.

 

Är laminat plast?

 

Nej, inte helt och hållet - laminatmaterial som laminatskåp och laminatgolv är inte tillverkade av plast, utan av pressat träfiber. Melamin finns dock ofta ovanpå de hartsimpregnerade träfibrerna. De pressas ihop och värms upp och blir själva laminatbasen. Sedan är själva ytan ett papper med ett mönster och en otroligt tålig hinna.

Så gör du - Måla på laminat

Metoden för att måla på laminat är densamma som för inomhusplast. Innan du kan måla med Interior High Finish är det nödvändigt att slipa och grunda med primer.

 

Plast är hållbart men bleknar med tiden

Ge dina plastytor ett lager färg från Flügger. Vårt breda utbud gör att du har allt du kan behöva för att lyckas med ditt målningsprojekt!

Flügger producerar kvalitetsfärg och utbudet ger dig oändliga möjligheter att hitta exakt den färg som passar dig. Vi vet att valet av färg är avgörande och därför tillhandahåller vi ett brett utbud av färger, nyanser och alla tänkbara målartillbehör.

Betäll för minst 1000 kr:- och få gratis leverans. Vi packar din färg omgående (eftersom vi vet att det är tråkigt att vänta när man äntligen har bestämt sig för vilken färg och kulör man ska ha, och bara vill komma igång) så att du får din order inom 0-3 dagar.

Om du är redo för att sätta igång med ditt nästa gör-det-själv-projekt tillsammans med Flügger, så hjälper vi dig med allt du behöver. Släpp loss din kreativitet och låt inspirationen flöda. Vi älskar färger! Välkommen in i din lokala Függer butik.

Lycka till med målningsprojektet!